Skip links

Nyt fra banen – 15. maj 2023

Så blev vi endelig begunstiget af det varme vejr, og det er formentlig de færreste der begræder at man igen kan lade (vinter) overtøjet blive i skabet når der skal spilles golf.

Varmen værdsættes også af naturen, hvilket belønnes med kortere afstand mellem bladene på træer og buske, som åbenlyst også gør sig gældende i jordbunden, hvor græsset (først) nu begynder at udvikle sig i en retning og størrelse, der gør det muligt at have forventninger til kvaliteten af de spilbare overflader.

Mange danske baner (inkl. RGK) har kæmpet med manglende vækst på grund af den langvarige periode med lave temperaturer, der i store træk har kendetegnet foråret 2023. Årsagen er den, at kulden får græsset til at gå i dvale så det mister sin spænding (væske i bladene), hvilket i praksis ses ved større afstand mellem de enkelte græsstrå. I tilgift har vi i 2023 oplevet svampeangreb på greens, der er forårsaget efter en periode med milde vintertemperaturer, som blev krydret med snevejr, der lagde sig som en dyne på spiloverfladen og på den vis bidrog til optimale betingelser for svampeangreb.

Modangrebet/medicinen er varme, lys, luft og vand (defineret som grødevejr) der – i kombination med tilførte næringsstoffer – først nu er til stede og dermed klar til at indtage en værdig kamp. Førnævnte suppleres i den kommende tid med hyppig vertikalskæring og topdress, der bidrager til, at græspantens udløbere vil skyde hvilket bidrager til jævne overflader, der hjælper til at hullerne lukkes.

De næste par uger vil vi forventeligt opleve en ekstraordinær vækst stort set alle steder på banen, da græsplanten i perioden vil vokse sig større og stærkere. Der investeres derfor ekstra tid i klipning, alt imens det er forventeligt at væksten i visse områder kan ske så hurtigt, at det får græsset til at virke højere end normalt kort tid efter klipning. Sidstnævnte er prisen for kraftig vækst, og vil fortage sig igen (typisk) efter et par uger.

Ulrik Leth
Chefgreenkeeper